Ολυμπία

Η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων…

Κάθε εποχή «ντύνει» με τα δικά της χρώματα την Ολυμπία, βάζοντας την ιδιαίτερη πινελιά της στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Περπατήστε στον Ιερό Χώρο της, επισκεφθείτε το πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο της και οργανώστε ένα σωρό δυνατές εξορμήσεις στη γύρω πανέμορφη περιοχή…

Κείμενο – Φωτογραφίες:  Ιωάννα Παραβάλου (Φιλική συμμετοχή)

Καθώς περνάς την πύλη του Ιερού χώρου της Ολυμπίας, αισθάνεσαι πράγματι δέος να διαπερνά όλη σου την ύπαρξη! Βρισκόμαστε στο νομό Ηλείας, σε έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, που ευτύχησε να γίνει κατά την αρχαιότητα το πιο φωτεινό, το πιο σπουδαίο πνευματικό, θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο του αρχαίου κόσμου, το οποίο επιλέχθηκε να φιλοξενήσει την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τον Αλφειό και τον Κλαδέο, απλώνεται το Ιερό της Ολυμπίας, ένα από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαιότητας. Η κοιλάδα που σχηματίζεται στην περιοχή αυτή ήταν κατάφυτη από αγριελιές, λεύκες, δρύες, πλατάνια και πεύκα, γι’ αυτό και το Ιερό ονομάστηκε Άλτις, δηλαδή «άλσος». Περικλείεται από τον περίβολο μέσα στον οποίο υπήρχαν τα πιο σημαντικά θρησκευτικά οικοδομήματα και τα αναθήματα του ιερού, ενώ απέξω βρίσκονταν οι βοηθητικοί χώροι (κατοικίες ιερέων, λουτρά, ξενώνες, χώροι προετοιμασίας των αθλητών…).

Στα μονοπάτια της ιστορίας…

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα είχαν θρησκευτικό και τελετουργικό χαρακτήρα και τελούνταν προς τιμήν του Διός, του πατέρα των θεών του Ολύμπου (το Ιερό της Ολυμπίας ήταν αφιερωμένο στον Ολύμπιο Δία). Για πρώτη φορά έγιναν το 776 π.Χ. Καθώς τα χρόνια περνούσαν και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων αποκτούσε όλο και μεγαλύτερο κύρος, οι αθλητές και οι πόλεις που συμμετείχαν αυξάνονταν. Έτσι, υπήρχε ανάγκη από καλή οργάνωση και ανάλογες υποδομές που θα φιλοξενούσαν τόσο κόσμο. Υπεύθυνη για την οργάνωση και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η πόλη της Αρχαίας Ήλιδας, για την οποία ήταν μεγάλη τιμή αλλά και δύναμη να φιλοξενεί στα μέρη της ένα τόσο σπουδαίο γεγονός.

Περπατώντας στον Ιερό Χώρο της Ολυμπίας θα μεταφερθούμε για λίγο σε άλλες εποχές… Το καλύτερο είναι να έχουμε μαζί μας κάποιον καλό ξεναγό, ώστε να μας εξηγεί όσα βλέπουμε γύρω μας. Εδώ βρίσκεται ο Ναός της Ήρας, μπροστά από τον οποίο βρίσκεται ο βωμός όπου γίνεται η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Ο Ναός του Δία θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά οικοδομήματα της Ολυμπίας και στο χώρο του βρισκόταν το επιβλητικό χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ύψους 12 μ., έργο του Φειδία. Το άγαλμα αυτό, μετά την κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων, το 393 μ.Χ. μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα καταστράφηκε από φωτιά.

Το Γυμνάσιο, η Παλαίστρα, το Εργαστήριο του Φειδία, το Ηρώον, το Λεωνιδαίο, το Βουλευτήριο, η Στοά της Ηχούς… βρίσκονταν σε τούτο το χώρο.

Η βόλτα μας ολοκληρώνεται στο Στάδιο όπου γίνονταν οι αγώνες. Μια αψιδωτή είσοδος, η Κρύπτη, μας βάζει στο στάδιο, το οποίο δημιουργήθηκε τον 5ο αι. π.Χ.

Επιστρέφουμε στην κεντρική είσοδο και περνάμε απέναντι, για να επισκεφθούμε το πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας…

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας

Η μακραίωνη ιστορία ενός από τα λαμπρότερα ιερά της αρχαιότητας ξεδιπλώνεται στα μάτια του έκθαμβου επισκέπτη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας. Στο μουσείο εκτίθενται τα ευρήματα από τον Ιερό Χώρο της Άλτεως, καλύπτοντας το διάστημα από τα προϊστορικά μέχρι τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Το νέο μουσείο, που εγκαινιάστηκε το 1982, φιλοξενεί σήμερα τα μνημεία της αρχαίας ιστορίας και εκθέτει τα ευρήματα σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Μουσειολογίας, αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική και ιστορική τους αξία, καθώς και την ξεχωριστή τους ομορφιά.

Εξορμήσεις στα πέριξ…

Με αφετηρία μας την Ολυμπία, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις ομορφιές της Ηλείας που είναι σίγουρα πολλές. Αν μας αρέσουν τα ορεινά χωριά, θα ανηφορίσουμε ως την πετρόχτιστη Ανδρίτσαινα και από εκεί θα επισκεφθούμε τον περίφημο Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. Μπορούμε ακόμη να γνωρίσουμε τη γραφική Λαμπεία (ή Δίβρη) και το μαγευτικό αμιγές δρυοδάσος της Φολόης.

Αξίζει ασφαλώς μια επίσκεψη στο εντυπωσιακό Κάστρο Χλεμούτσι και την αρχαία Ήλιδα. Ειδυλλιακή είναι και η Λίμνη του Καϊάφα, που απλώνει τα γαλήνια νερά της και φημίζεται για τις ιαματικές πηγές της. Η Ιαματική Πηγή Καϊάφα λειτουργεί από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας, η πεζοπορία που οδηγεί στους καταρράκτες της Νέδας είναι εμπειρία που αξίζει να τη ζήσουν (πάντα με έμπειρο οδηγό). Τα βράδια θα τα περάσουμε με καλό φαγητό στις ταβέρνες της περιοχής και παρεϊστικη ατμόσφαιρα.

Αξίζει να δείτε:

  • Την αρχαία Ήλιδα, τη Φιγάλεια, την Αλίφειρα, το Λέπρεον.
  • Το δρυοδάσος της Φολόης.
  • Την ορεινή Λαμπεία ή Δίβρη.
  • Το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.
  • Την Ανδρίτσαινα και τη Μονή Σεπετού.
  • Τον καταρράκτη της Νέδας.
  • Τη Λίμνη Καϊάφα με τα ιαματικά λουτρά της.
  • Το ιστορικό Κάστρο Χλεμούτσι.
  • Το ορεινό χωριό Ταξιάρχες.


Πώς θα πάτε:

Με το αυτοκίνητό σας θα ταξιδέψετε από Αθήνα ως τον Πύργο (ακολουθώντας τον περιφερειακό δρόμο της Πάτρας) κι από εκεί στην Ολυμπία. Συνολικά, θα διανύσετε 330 χλμ. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η διαδρομή από Λεβίδι – Βυτίνα – Λαγκάδια – Ολυμπία.

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα: τηλ.: 26250-31719. (Μόνο για τους μήνες λειτουργίας).

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας: τηλ.: 26240-22742.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *