Κεφαλονιά

Έχει τη δική της χάρη και νοστιμιά!

Προικισμένη απλόχερα με κατάφυτα δάση, μαγευτικές παραλίες, εντυπωσιακά σπήλαια, μα και ανθρώπους ζεστούς, φιλόξενους, ερωτικούς, η Κεφαλονιά «αρμενίζει» στο Ιόνιο και μας μαγεύει. Εκτός από την αστείρευτη ομορφιά της, θα ανακαλύψουμε και τις λαχταριστές γεύσεις της, που θα δοκιμάσουμε στα προσεγμένα της εστιατόρια ή στα γραφικά ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα…

Κείμενο – Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου (Φιλική συμμετοχή)

Σε όποια γωνιά της κι αν ταξιδέψεις, η Κεφαλονιά έχει τον τρόπο της να σε κάνει να την ερωτευτείς. Εκεί που η ματιά χάνεται στο βαθύ πράσινο από τα δάση με την Κεφαλληνιακή ελάτη, μια παραλία με σμαραγδένια νερά έρχεται να ολοκληρώσει το σκηνικό του ονείρου… Μύρτος, Αντίσαμος, Πλατύς και Μακρύς Γιαλός, Άβυθος, Άσσος, Ξι, Πόρτο Αθέρας, Πετανιοί και πόσες άλλες παραλίες μας κάνουν να ζήσουμε αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Αργοστόλι. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Λάσση με μαγευτικές ακρογιαλιές. Από τα αξιοθέατα που θα επισκεφθούμε είναι το Σπήλαιο της Δρογκαράτης, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες (κοντά στη Σάμη) και η Σπηλαιολίμνη της Μελισσάνης, για μια βαρκάδα στα τιρκουάζ νερά της την ώρα που το φως μπαίνει από το άνοιγμα της οροφής (11.00 – 13.00).

Ωστόσο, από τα πιο γραφικά μέρη της για βόλτες και ουζάκι με θαλασσινές και παραδοσιακές γεύσεις δίπλα στη θάλασσα είναι το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο, με το γραφικό οικισμό και το απάνεμο λιμανάκι του γεμάτο από σκάφη αναψυχής και ιστιοπλοϊκά. Ιδιαίτερη φυσιογνωμία έχει και η Άσσος με το περήφανο Κάστρο της, την ήρεμη θάλασσα και τα ταβερνάκια μπροστά στη βοτσαλωτή παραλία… Πόλο έλξης αποτελούν, επίσης, η Σκάλα, η Αγία Ευφημία και ο Πόρος. Ωστόσο, πανέμορφες γωνιές κρύβει και η περιοχή του Ληξουρίου, με γραφικά ψαρολίμανα και παραλίες με χρυσαφένια αμμουδιά, όπως το Πόρτο Αθέρας και τα Βάτσα.

Στο Κτήμα FAR M OUT στα Κουρκουμελάτα

Στην κατάφυτη περιοχή των Κουρκουμελάτων με τα αρχοντικά και τα εξοχικά, δημιουργήθηκε το Κτήμα FAR M OUT, από δύο ανθρώπους με ευαισθησίες και αγάπη για τη γη της Κεφαλονιάς, τη Στεφανία και τον Σταύρο, που ξέφυγαν από την πολύβουη Αθήνα, πριν από πέντε χρόνια, για να επιστρέψουν στα πατρογονικά εδάφη και να καλλιεργήσουν τα λιόδεντρα, τα αμπέλια και τα κτήματα με τα κηπευτικά που έμεναν για χρόνια σε αγρανάπαυση. Έτσι, μέσα από τον έρωτά τους για τη γη, το σεβασμό και την εκτίμηση για το περιβάλλον και τη φύση, το όνειρο έγινε πραγματικότητα! Συνειδητοποιώντας ότι βρίσκονται «far out» από ό,τι σχετικό συνέβαινε γύρω τους, δημιούργησαν το FAR M OUT, παράγοντας εκλεκτής ποιότητας προϊόντα (ελαιόλαδο, κρασί, φράουλες, πατάτες, kale, μπροκολάκια, κηπευτικά εποχής, ράνσμπερι, αρωματικά φυτά…).

Πιστεύοντας ότι τα προϊόντα τους αξίζουν το καλύτερο, έφτιαξαν το τυποποιητήριο ελαιολάδου και το συσκευαστήριο κηπευτικών. Είναι εμπειρία μια επίσκεψη σε κάποιο από τα κτήματα με τις καλλιέργειες. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να δοκιμάσουμε ζουμερές, πεντανόστιμες φράουλες και να αγοράσουμε όποιο από τα εκλεκτά προϊόντα FAR M OUT μας αρέσει, όπως μαρμελάδες φράουλα, μανταρίνι ή πορτοκάλι, ελαιόλαδο, κρασιά (λευκό και κόκκινο), φρέσκες φράουλες, kale και μπροκολάκια συσκευασμένα.


Από αυτό μήνα θα λειτουργεί, επίσης, στην παραλία του Αργοστολίου με τα σκάφη το καινούργιο μαγαζί τους με εκθετήριο των προϊόντων τους και φρέσκους χυμούς με βιολογικά φρούτα από τα κτήματα FAR M OUT.
Πληροφορίες: τηλ.: 26710-26513, e-mail: info@farmout.gr, site: www.farmout.gr

Δοκιμάζοντας τα εξαιρετικά κρασιά του νησιού…

Αν θέλουμε να πάρουμε μια γεύση από τα εκλεκτά κρασιά που παράγει το νησί, θα πάμε για μια ξενάγηση στο Κτήμα Gentilini, κοντά στα Κουρκουμελάτα, για να μάθουμε πώς παράγονται τα κεφαλονίτικα κρασιά του κτήματος. Φυσικά, θα δοκιμάσουμε και τα κρασιά του, ώστε να επιλέξουμε αυτό που μας αρέσει. Για την ξενάγηση θα επικοινωνήσουμε προηγουμένως με τον κ. Γιώργο Κουκουβίνο (τηλ.: 6942 677962). Πληροφορίες: www.gentilini.grΑξίζει, επίσης, μια επίσκεψη στο οινοποιείο του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας (έτος ίδρυσης 1982), που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται το 85% περίπου της παραγωγής σταφυλιού της ποικιλίας ρομπόλα Κεφαλονιάς, στην περιοχή Ομαλά Κεφαλονιάς. Πληροφορίες: τηλ.: 26710-86301, www.robola.gr

Απόδραση στη γεύση της…

Τόσο στην περιοχή του Αργοστολίου όσο και στα παραλιακά μέρη της θα βρούμε προσεγμένα εστιατόρια, ψαροταβέρνες και γραφικά ταβερνάκια με κληματαριές και μπουκαμβίλιες, για να απολαύσουμε ολόφρεσκα θαλασσινά και παραδοσιακές γεύσεις του νησιού. Μερικές από τις πιο γνωστές συνταγές που θα γευτούμε είναι η κρεατόπιτα, το κατσικάκι λαγωτό (με σκόρδο, δενδρολίβανο και λεμόνι), η βακαλαόπιτα και το σοφιγάδο (μοσχάρι κοκκινιστό με μπαχαρικά, με μακαρόνια ή πατάτες). Στις ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα θα απολαύσουμε μεγάλη ποικιλία από ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, όπως αστακομακαρονάδες, γαριδομακαρονάδες, λινγκουίνι με όστρακα, χέλι καπνιστό, γαύρο μαρινάτο ψητό σκουμπρί, τσίρο στα κάρβουνα, μπακαλιάρο ή χταπόδι με αλιάδα (σκορδαλιά), ψάρι μπουργέτο και πολλά άλλα…

Οι καλύτερες επιλογές για φαγητό

Μερικές καλές ιδέες για απίθανες γεύσεις είναι στο Αργοστόλι η «Κυανή Ακτή», με προβλήτα πάνω στη θάλασσα, για χέλι καπνιστό, λινγκουίνι alle vongole, πετροσωλήνες (δαχτύλους) με σκόρδο, ντόπιες γαρίδες (γάμπαρη), και ολόφρεσκα ψάρια στη σχάρα. Για καλά μαγειρευτά θα πάμε στην «Παλιά Πλάκα», στην ίδια περιοχή. Στην παραλία Άβυθος, στο «Ενετικό», για αστακομακαρονάδα, κουνέλι κεφαλονίτικο κοκκινιστό με σκόρδο και γαριδομακαρονάδα. Για gourmet γεύσεις και ποτό, στο «Katavoth rest area», στο Φανάρι Αργοστολίου. Στο Φισκάρδο, στο εστιατόριο της «Vasso’s», θα απολαύσουμε κατσικάκι λαγωτό, σοφιγάδο, κρεατόπιτα, ρεβιθοσαλάτα, μπακαλιαρόπιτα, τυροπιτάκια κεφαλονίτικα και αμυγδαλόπιτα. Ακόμη, στη γνωστή ταβέρνα της «Tασίας» για φάμε θαλασσινά και παραδοσιακές γεύσεις. Στο δρόμο για το Φισκάρδο, επιβάλλεται μια στάση στο καλόγουστο «Rosie’s Kitchenbar – Café», για υπέροχες σαλάτες και νόστιμα πιάτα καρυκευμένα με βιολογικά βότανα που παράγονται στο κτήμα. Στην παραλία Τραπεζάκι, στο «Denis», θα γευτούμε σπέσιαλ πιάτα, όπως θαλασσινό σαγανάκι, παϊδάκια, πανσέτα μοσχαρίσια και εκλεκτή πικάνια.

Έχει και το Ληξούρι τις νοστιμιές του…

Απίθανες γεύσεις θα χαρούμε στο λιμανάκι Πόρτο Αθέρας, στην ταβέρνα «Γιαλός», όπως ψάρια ψητά, γαρίδες, γαύρο μαρινάτο, σκουμπρί ψητό, τσίρο και μπιφτέκι σπέσιαλ. Στην παραλία, στην ταβέρνα «Ο Δρόσος», θα φάμε ολόφρεσκα θαλασσινά.
Στα Βάτσα, στην ταβέρνα «Spiaggia», θα δοκιμάσουμε πεταλοχόρταρο, αρμυρίχα, αλιάδα, αθούλια, κομιντόρα τηγανητά (ντομάτες τηγανητές), μπακαλιάρο σκορδαλιά. Λίγο πιο ψηλά, στην ταβέρνα «Captain Nicolas», θα απολαύσουμε σπέσιαλ κρεατόπιτα στο πήλινο, αστακομακαρονάδα, ψάρια και τηγανητές ντομάτες.
Στην Κεφαλονιά θα δοκιμάσουμε και τα ντόπια τυριά, όπως η φέτα, το ξεροτύρι και η πρέτζα. Εξαιρετικά είναι και τα ντόπια κρασιά, όπως η Ρομπόλα. Δεν θα παραλείψουμε να γνωρίσουμε και τα κρασιά Gentilini.

Τι θα αγοράσουμε

Τα εκλεκτά προϊόντα που παράγονται στο Κτήμα FAR M OUT στα Κουρκουμελάτα, όπως μαρμελάδες φράουλα, μανταρίνι ή πορτοκάλι, ελαιόλαδο, κρασιά, φρέσκες φράουλες και μπροκολάκια. (Πληροφορίες, τηλ.: 26710-26513). Στην παραλία του Αργοστολίου με τα σκάφη θα επισκεφθούμε το ολοκαίνουργιο «FAR M OUT Vitamin Bar» με εκθετήριο των προϊόντων τους και φρέσκους χυμούς με βιολογικά φρούτα από τα κτήματα FAR M OUT. Τέλος, προτού φύγουμε από το νησί, θα αγοράσουμε μάντολες, μαντολάτα, παστέλια και παστοκύδωνο, που αποτελούν τα παραδοσιακά γλυκά προϊόντα της Κεφαλονιάς.

Παραδοσιακές συνταγές Κεφαλονιάς

Τυροπιτάκια με μπεσαμέλ
(Η συνταγή είναι από το εστιατόριο της «Vasso’s» στο Φισκάρδο)

Υλικά
500 γρ. φύλλο κρούστας
300 γρ. τυρί φέτα (τριμμένο στο χέρι)
200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο (ή γραβιέρα ή κασέρι)
100 γρ. στούμπα Κεφαλονιάς (μυζήθρα φρέσκια τρίμμα)
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λίγο μοσχοκάρυδο
Μέντα φρέσκια ή ξερή
4 αυγά
4-5 κουταλιές της σούπας Φυτίνη
4-5 κουταλιές της σούπας αλεύρι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να πάρει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά, τα αυγά, τη μέντα, το πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά).
Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα μας.
Κόβουμε το φύλλο κρούστα σε 4 ίσα μέρη. Παίρνουμε δύο φύλλα μαζί από το κάθε κομμάτι και βάζουμε λίγη γέμιση στο κάτω μέρος. Τυλίγουμε τριγωνικά τα τυροπιτάκια μας. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μας τελειώσουν όλα τα υλικά.
Μπορούμε να τα τηγανίσουμε ή να τα ψήσουμε στο φούρνο.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και σερβίρουμε.

Κρεατόπιτα κεφαλονίτικη
(Η συνταγή είναι από την ταβέρνα «Captain Nicolas» στα Βάτσα Ληξουρίου)

Υλικά

Για τη γέμιση:
1 κιλό αρνί χεράκι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 ποτήρι κρασί λευκό
4 δαφνόφυλλα
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 1/2 λίτρο νερό
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
1 ποτήρι του κρασιού ρύζι κίτρινο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

Για το φύλλο:
500 γρ. αλεύρι κίτρινο (σκληρό)
1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
300 γρ. νερό
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το αρνάκι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Το βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο λάδι και το σοτάρουμε.
Μόλις ροδίσει ελαφρά, το σβήνουμε με κρασί.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, αλάτι, πιπέρι, τον πελτέ και τις ντομάτες ψιλοκομμένες. Στο τέλος ρίχνουμε το νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει έως ότου μαλακώσει το κρέας.
Προσθέτουμε τον άνηθο και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. H γέμιση θα είναι έτοιμη μόλις μαλακώσει το ρύζι.
Ανοίγουμε το φύλλο και αφού λαδώσουμε τα πήλινα, απλώνουμε το ένα φύλλο στο κάτω μέρος, βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με μικρότερο σε μέγεθος φύλλο.
Τοποθετούμε τα πήλινα στο φούρνο στους 180 oC. Μόλις ροδίσει το φύλλο, οι κρεατόπιτες είναι έτοιμες για σερβίρισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *