Σέριφος

Εδώ ξαναγεννιέται ο έρωτας!

Λουσμένη στο ζωογόνο φως του ήλιου, η Κυκλαδίτισσα Σέριφος μας υποδέχεται φιλόξενα, σαν αληθινή «αρχόντισσα – κυρά», και μας βγάζει σεργιάνι στα ανηφορικά σοκάκια της κατάλευκης Χώρας της, μας ξεναγεί στα γραφικά χωριά της και τα παλιά μεταλλεία, μας πάει πεζοπορία στα ολάνθιστα μονοπάτια της και μας αποκαλύπτει τις τόσες μαγευτικές παραλίες της με τα γαλαζοπράσινα νερά… Σαν πέσει η νύχτα, στα γραφικά ταβερνάκια της θα χαλαρώσουμε με γεύσεις πεντανόστιμες, που συνδυάζουν αρμονικά την αρμύρα της θάλασσας και το άρωμα της παράδοσης!
Κείμενο – Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου

Γειτονοπούλα με τη Σίφνο, την Κύθνο, την Πάρο, τη Σύρο και τη Μήλο αρμενίζει στο καταγάλανο Αιγαίο η ξεχωριστή Σέριφος από χρόνια μακρινά… Μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας αποπνέει τούτο το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα αντικρίσεις το τοπίο γύρω σου… Εδώ τα πάντα αλλάζουν ανάλογα με το φως κι οι μύθοι ξεδιπλώνονται νωχελικά στις ρεματιές και στις λιθόχτιστες αναβαθμίδες, σμιλεμένες πέτρα στην πέτρα με ιδρώτα και μεράκι, για να συγκρατήσουν λίγο χώμα γης ικανό να καρπίσει τους πεντανόστιμους καρπούς και τα αμπέλια που παράγουν το ντόπιο κρασί με την ιδιαίτερη γεύση. Η φύση προίκισε τη Σέριφο με πανέμορφες παραλίες για όλα τα γούστα… Με κατάλευκη άμμο ή με ψιλό βοτσαλάκι, με νερά σμαραγδένια και διάφανα, που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους εξωτικούς προορισμούς… Οι λιγοστοί οικισμοί της, όπως το Λιβάδι (το λιμάνι), η Παναγία, η Γαλανή, ο Κένταρχος ή Καλλίτσος, το Μεγάλο Λιβάδι… περιμένουν να τους ανακαλύψουμε.

Μια κατάλευκη Χώρα – μπαλκόνι στο Αιγαίο!

Ωστόσο, αυτό που μαγεύει και τον πιο απαιτητικό ταξιδευτή είναι η γραφική Χώρα του νησιού, που απέχει 5 χλμ. από το Λιβάδι, το λιμάνι. Πιο πάνω από τη θάλασσα, πιο κοντά στον ουρανό, ντυμένη στα λευκά, στεφανώνει τον ψηλό λόφο πάνω από το Λιβάδι και αγναντεύει με μια ματιά όλο το Αιγαίο, που καταθέτει αιώνες τώρα τον έρωτά του στα πόδια της… Στο ψηλότερο σημείο του λόφου βρίσκονται τα απομεινάρια του ενετικού Κάστρου της Σερίφου, που χτίστηκε το 1434 από την οικογένεια Μικέλι. Στην κορυφή δεσπόζει το κατάλευκο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, που απολαμβάνει πανοραμική θέα στο νησί, έχοντας χαμηλότερα μπροστά του τις εκκλησίες της Αγίας Βαρβάρας και του Χριστού. Ακριβώς από κάτω του σε κοίλωμα, σφηνωμένο μέσα στο βράχο, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, χτισμένο στα ερείπια αρχαίου ναού της θεάς Αθηνάς, με φανταστική θέα στο Λιβάδι και όχι μόνο…

 

Ο οικισμός είναι χωρισμένος στην Άνω και την Κάτω Χώρα. Στην είσοδο της Άνω Χώρας υψώνονται κατάλευκοι οι παλιοί κι αναπαλαιωμένοι ανεμόμυλοι. Ο πολεοδομικός ιστός του οικισμού διαμορφώθηκε κατά το Μεσαίωνα, την περίοδο που οι πειρατές λεηλατούσαν όλα τα νησιά του Αιγαίου. Έτσι, για να προστατέψουν τη ζωή τους και το βιός τους οι κάτοικοι του νησιού έχτισαν τα σπίτια τους ψηλά, στη βάση του Κάστρου, που αποτελούσε το καταφύγιό τους, κάθε φορά που κινδύνευαν… Καθώς κατηφορίζουμε από το Κάστρο, θα συναντήσουμε τη μία από τις δύο λότζες (ή λότζιες), που ήταν οι πύλες εισόδου στο Κάστρο και έφεραν παλιά οικόσημα. Περπατώντας στα στενά, φρεσκοασβεστωμένα καλντερίμια της Χώρας, αφηνόμαστε στη μαγεία της ατμόσφαιρας καιρών αλλοτινών…


Τα βήματά μας θα μας φέρουν σίγουρα στην πανέμορφη Πλατεία του Αγίου Αθανασίου, με την ομώνυμη εκκλησία (Μητρόπολη του νησιού) και το εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου (κτίσμα του 1907). Στην άνετη και όμορφη αυτή πλατεία υπάρχουν καφενεδάκια και μεζεδοπωλεία για να χαλαρώσουμε και να το απολαύσουμε. Στους Μύλους της Χώρας βρίσκεται το μικρό Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ.: 22810-51138) με σημαντική συλλογή από ευρήματα της Ελληνιστικής και της Ρωμαϊκής εποχής. Στην Κάτω Χώρα, απέναντι από την εκκλησία Αγίου Αντωνίου και το Ηρώο, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο (τηλ.: 22810-51181), που ιδρύθηκε το 1976 από το Σύνδεσμο Σεριφίων, με σκοπό να διαφυλάξει και να προβάλλει την κληρονομιά του τόπου. Μια αναπαράσταση σεριφιώτικου σπιτιού, με υφαντά, οικιακά σκεύη, πορσελάνες, κεντήματα κ.ά. Ακριβώς πίσω από το μουσείο, δημιουργήθηκε το Θέατρο Σερίφου, χωρητικότητας 300 θεατών, όπου τα καλοκαίρια πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Σερίφου.
Για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας από το περπάτημα στη Χώρα, θα κάνουμε μια στάση στο φούρνο του «Χαλίδα», για χειροποίητες σφολιάτες, παραδοσιακό σεριφοκούλουρο, τσουρέκι, βουτήματα, σταφιδόψωμο και ψωμί ψημένο στα ξύλα. Για καφεδάκι και προγραμματισμό των εξορμήσεών μας στο νησί, θα κλείσουμε ραντεβού στον «Καφενέ του Βασιλέα», στην είσοδο του παραδοσιακού οικισμού.

Εξορμήσεις στους οικισμούς Παναγιά, Γαλανή και Κένταρχος…
Χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί οικισμοί, τα τρία αυτά γραφικά χωριά βρίσκονται στα βόρεια του νησιού και το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα και ιστορία… Θα τα συναντήσουμε στο δρόμο που οδηγεί από τη Χώρα στη Μονή Ταξιαρχών και αναμφίβολα αξίζει να τα περπατήσουμε…
Το χωριό Παναγιά απέχει μόλις 5 χλμ. από τη Χώρα και πήρε το όνομά του από την εκκλησία της Παναγίας που δεσπόζει στη μικρή πλατεία του και είναι η πιο παλιά εκκλησία της Σερίφου. Το χωριό είναι χτισμένο από πρόσφυγες του Μοριά, μετά την επέλαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο. Μια βόλτα στις γειτονιές του θα μας γαληνέψει και η ματιά μας θα ταξιδέψει ως τις βόρειες ακτές του νησιού. Από την Παναγιά θα πάμε για μπάνιο στην παραλία της Συκαμιάς. Από το χωριό ξεκινά επίσης πεζοπορικό μονοπάτι που διασχίζει την κατάφυτη ρεματιά και φθάνει ως τη θάλασσα.
Το χωριό Γαλανή απέχει 9 χλμ. από τη Χώρα και πήρε το όνομά του από την ύπαρξη ορυχείων γαληνίτη. Η θέα που απολαμβάνει το χωριό προς τη βόρεια πλευρά της Σερίφου είναι μαγευτική. Η κοντινότερη παραλία από εδώ είναι ο προστατευμένος όρμος του Πλατύ Γιαλού.


Συνεχίζουμε για το χωριό Κένταρχος ή Καλλίτσος, που απέχει 13 χλμ. από τη Χώρα και βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένος στα βορειοανατολικά του νησιού. Αξίζει να περπατήσουμε το όμορφο καλντερίμι που διασχίζει τον οικισμό. Η θέα από το χωριό είναι πανοραμική και η ομώνυμη παραλία που βρίσκεται στα «πόδια» του και διακρίνεται από ψηλά, προσεγγίζεται ύστερα από περπάτημα στο παλιό μονοπάτι της ρεματιάς (γύρω στα 30 λεπτά).
Συνεχίζοντας την πορεία μας με το αυτοκίνητο από αυτή τη μεριά του νησιού, θα φθάσουμε σε μια σειρά από μαγευτικές παραλίες με κατάλευκη άμμο ή ψιλό βοτσαλάκι, με διάφανα γαλαζοπράσινα νερά, όπως η Ψιλή Άμμος (αντίκρυ της βρίσκεται το νησάκι Βους), ο Άγιος Ιωάννης με λίγα αλμυρίκια για σκιά και ο Άγιος Σώστης με τον απάνεμο όρμο και τη διπλή παραλία του.

 

Στη σημαντική Μονή Ταξιαρχών
Στα βορειοδυτικά του νησιού δεσπόζει η επιβλητική Μονή Ταξιαρχών, χτισμένη σε απόκρημνο λόφο και με απίστευτη θέα ως τη θάλασσα… Από τη Χώρα για να φθάσουμε ως εδώ θα διανύσουμε γύρω στα 10 χλμ. Η Μονή χτίστηκε γύρω στο 1572 και είναι αφιερωμένη στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ, η θαυματουργή εικόνα των οποίων μεταφέρθηκε εδώ από την Κύπρο. Ένα χαμηλό μπλε πορτάκι στην κορυφή των απότομων σκαλιών οδηγεί στο εσωτερικό του μοναστηριού και το δικό του λιτό, απέριττο κι ευλαβικό κόσμο…

Ο πατέρας Μακάριος που βρίσκεται σήμερα εδώ θα μας μιλήσει για την πολύπαθη ιστορία της Μονής Ταξιαρχών στο διάβα του χρόνου. Από το 1617 ως το 1911 λειτουργούσε εδώ διδακτήριο. Την περίοδο της Ενετοκρατίας λεηλατήθηκε αρκετές φορές και οι πειρατές δεν το άφησαν σε ησυχία… Για το λόγο αυτό πήρε τη φρουριακή μορφή που το βλέπουμε σήμερα και τα παράθυρά του μοιάζουν με πολεμίστρες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το τέμπλο του καθολικού, σμιλεμένο με μάρμαρο και ξύλο, καθώς και δύο τοιχογραφίες φιλοτεχνημένες από τον Εμμ. Σκορδίλη. Αξίζει, επίσης, να προσέξουμε τον ανάγλυφο δικέφαλο αετό στη μαρμάρινη πλάκα του δαπέδου της εκκλησίας (κατασκευή του 1659). Η Μονή Ταξιαρχών εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου. (Για τις ώρες επισκέψεων: τηλ.: 22810-51027).

 

Στο Μεγάλο Λιβάδι και τα παλιά μεταλλεία…
Με πορεία προς τα δυτικά του νησιού, αφού περάσουμε από τις μαγευτικές παραλίες Βαγιά, Γάνεμα, Κουταλάς και Μαλλιάδικο… θα φθάσουμε έπειτα από 13 χλμ. περίπου στο Μεγάλο Λιβάδι, έναν απάνεμο κόλπο με αμμουδερή παραλία, στο τελείωμα μιας εύφορης κοιλάδας. Πέρα από τη φυσική του ομορφιά, ο τόπος αυτός έχει γράψει τη δική του ιστορία στη Σέριφο… Γύρω στο 1880 χτίστηκαν τα σπιτάκια του οικισμού και λίγο αργότερα έγινε η έδρα της εταιρείας Σέριφος – ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑ, η οποία ιδρύθηκε από τη Γαλλική Μεταλλευτική Εταιρεία του Λαυρίου. Το 1885, ο Γερμανός μεταλλειολόγος Αιμίλιος Γκρόμαν έκανε σύμβαση με την εταιρεία και ανέλαβε την εργολαβία της εξόρυξης και το έργο του συνέχισαν ο γιος κι ο εγγονός του. Το ερειπωμένο σήμερα επιβλητικό κτίριο στην άκρη της παραλίας (της σχολής του Τσίλερ) είχε γίνει η έδρα της εταιρείας Γκρόμαν. Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται το λιτό μαρμάρινο Ηρώο, αφιερωμένο στους τέσσερις μεταλλωρύχους που έχασαν τη ζωή τους στην αιματηρή απεργία της 21ης Αυγούστου του 1916, προασπίζοντας το δικαίωμά τους για καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας.


Εδώ στην κοιλάδα του Μεγάλου Λιβαδιού υπήρχαν άλλοτε το χημείο, το σχολείο, τα τσαγκαράδικα που έφτιαχναν τα παπούτσια των εργατών που δούλευαν στις στοές, τα παντοπωλεία, οι φούρνοι και τα σπίτια των εργατών… Την εποχή της ακμής των μεταλλείων οι εργάτες έφταναν τους επτακόσιους και ήταν ντόπιοι, αλλά και από άλλα νησιά, όπως η Πάρος, η Αμοργός, η Μύκονος, η Κάρπαθος… καθώς και πολλοί μεταλλειολόγοι από το εξωτερικό. Σήμερα, για να πάρουμε μια γεύση από τα χρόνια εκείνης της εποχής, θα περπατήσουμε στο χώρο με τις ράγες, τα σκουριασμένα βαγονέτα, τις σκάλες που φόρτωναν τα εμπορεύματα στα καράβια, τα παλιά πέτρινα κτίσματα που παραμένουν εδώ αδιάψευστοι μάρτυρες μιας σημαντικής περιόδου του νησιού. Κοντά στη σκάλα φόρτωσης, στην περιοχή του «Αλμυρού», υπάρχει πηγή που αναβλύζει χλιαρό ιαματικό νερό. Στο σημείο αυτό ο Γκρόμαν είχε κατασκευάσει λουτρά με σκοπό να χρησιμοποιούνται από τους εργάτες για θεραπευτικούς λόγους (κτίσματα που δεν σώζονται πια).


Κατηφορίζοντας ως στην παραλία του Μεγάλου Λιβαδιού θα επισκεφθούμε τη μικρή, αλλά ενδιαφέρουσα Έκθεση Πετρωμάτων και Μεταλλευτικών Εργαλείων Δήμου Σερίφου, για να δούμε διάφορα πετρώματα, βιβλία που κρατούσαν για τις δουλειές στα μεταλλεία, εργαλεία της δουλειάς, τα ρούχα και τα παπούτσια των εργατών… Θα μάθουμε ότι η εξόρυξη σιδήρου άρχισε στη Σέριφο από την αρχαιότητα, συνεχίστηκε επί Ενετοκρατίας και έγινε συστηματική μεταξύ του 1880 και του 1963. Σε πολλά σημεία του νησιού υπάρχουν απομεινάρια αυτής της εποχής, όπως στο Μεγάλο Λιβάδι, στο Μέγα Χωριό, στον Κουταλά, στον Αβεσσαλό… Στο νησί υπάρχουν, επίσης, κοιτάσματα από γαληνίτη, αιματίτη, μαγνητίτη, κρυστάλλους και χαλαζίες. Τα ορυχεία σταμάτησαν τη λειτουργία τους, ύστερα από μεγάλες κατολισθήσεις στις στοές, τον Ιούλιο του 1963.
Ώρα, όμως, για λίγη ξεκούραση και πεντανόστιμους ντόπιους και θαλασσινούς μεζέδες με ουζάκι, στην παραλία του Μεγάλου Λιβαδιού, στην παραδοσιακή ταβέρνα του «Κύκλωπα». Καλό είναι να μείνουμε εδώ ως το απόγευμα, για να απολαύσουμε με όλες μας τις αισθήσεις ένα δυνατό ηλιοβασίλεμα!


Στον Άσπρο Πύργο με την απίστευτη θέα!
Στην επιστροφή μας από το Μεγάλο Λιβάδι για τη Χώρα, θα κάνουμε μια στάση για να επισκεφθούμε τον Άσπρο Πύργο ή Ασπρόπυργο. Κατασκευασμένος τον 4ο αι. π.Χ. από ντόπιο λευκό μάρμαρο, βρίσκεται σε σημείο με εξαιρετική θέα σε όλη τη νοτιοδυτική ακτή του νησιού! Χρησιμοποιήθηκε ως φρυκτωρία (παρατηρητήριο) που έδινε σήμα στα άλλα παρατηρητήρια (Ψαρόπυργος, Πύργος στη Φλέα) και ειδοποιούσαν τους κατοίκους της Χώρας για επιδρομές των επίδοξων κατακτητών και των πειρατών που λυμαίνονταν τα νησιά των Κυκλάδων… Δίπλα του βρίσκεται ο Άγιος Χαράλαμπος, το μικρό κατάλευκο εκκλησάκι που χτίστηκε με δομικά υλικά από τον πύργο.


Οι καλύτερες παραλίες
Η Σέριφος έχει πολλές και πανέμορφες παραλίες για όλα τα γούστα: για οικογένειες, για παρέες, για μοναχικούς, για ερωτευμένους… Με λευκή άμμο, με ψιλό βοτσαλάκι, με σκιά από αλμυρίκια, χωρίς ομπρέλες, με γραφικά ταβερνάκια δίπλα στο κύμα… Μερικές από τις πιο αγαπημένες παραλίες του νησιού είναι το Καράβι, η Ψιλή Άμμος, ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος Σώστης, η Συκαμιά, το Γάνεμα, η Βαγιά, ο Κουταλάς, το Μαλλιάδικο, το Μεγάλο Λιβάδι, ο Αβεσσαλός, ο Αυλόμωνας… Φυσικά, μόνοι μας θα ανακαλύψουμε τη δική μας παραλία για να χαρούμε στη Σέριφο τη θάλασσα και τον ήλιο του Αιγαίου…


Γεύση από Σέριφο…
Διακοπές χωρίς καλό φαγητό δεν νοούνται… Σε τούτο το νησί θα απολαύσουμε πεντανόστιμες γεύσεις με άρωμα παράδοσης, φτιαγμένες με ντόπια υλικά και παλιές μυστικές συνταγές. Από τους πιο χαρακτηριστικούς παραδοσιακούς μεζέδες είναι οι μαραθοτηγανίτες (ή μαραθοκεφτέδες), η ρεβιθάδα στη σκεπασταριά, η κάππαρη γιαχνί, τα αμπελοφάσουλα, η λούζα, η φάβα, ο «Βασίλης»… Οι πλούσιες σαλάτες συνοδεύονται από κάππαρη και ντόπια τυριά (ξινομυζήθρα, μυζήθρα, πιπεράτη). Στο νησί υπάρχει και το αξιόλογο τυροκομείο Παπαδοπούλου, στο Λιβάδι. Τα ποτήρια τσουγκρίζουν με ντόπιο Σεριφιώτικο κρασί με ιδιαίτερη γεύση και χρώμα από το οινοποιείο του Χρήστου Χρυσολωρά («Ξηρό Χωριό») ή σούμα (είδος ρακής). Παραδοσιακό γλυκό του νησιού είναι το παστάκι Σερίφου (απλό και νόστιμο, με κρέμα βανίλιας και σοκολάτας πάνω σε μπισκότα), τα αμυγδαλωτά, παστέλι στα λεμονόφυλλα και τα γλυκά του κουταλιού. Στην Άνω Χώρα, στα «Γλυκαρώματα», θα βρούμε υπέροχα γλυκά με άρωμα και γεύση παράδοσης.


Πριν φύγουμε από το νησί, θα αγοράσουμε καλό θυμαρίσιο μέλι, σεριφιώτικο σκληρό τυρί (λαουμίσιο), καππαρόφυλλα και κάππαρη, αμυγδαλωτά. Θα αναζητήσουμε ακόμη το βιβλίο «Παραδοσιακά φαγητά – γλυκά Σερίφου» της κ. Μαργαρίτας Παρασκευοπούλου – Γεροντάρη, για να πάρουμε μαζί μας τη γεύση του νησιού. Καλό είναι, επίσης, να γνωρίζουμε ότι αρχές Αυγούστου διοργανώνεται στο νησί παζάρι τοπικών προϊόντων από το Σύλλογο Γυναικών Σερίφου «Ανδρομέδα», όπου θα βρούμε πολλά σπιτικά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, λικέρ και αρωματικά βότανα, ενώ είναι ακόμη μια αφορμή για γλέντι με παραδοσιακούς μεζέδες, μουσική, χορό και άφθονο σεριφιώτικο κρασί…

 

 

Παραδοσιακή συνταγή Σερίφου:
Μαραθοτηγανίτες
Υλικά
2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
300 γρ. μάραθο
500 γρ. αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι, νερό
Εκτέλεση
Βάζουμε σε τηγάνι βαθύ τα κρεμμύδια και το μάραθο ψιλοκομμένα, τα βράζουμε με ένα φλιτζάνι νερό μέχρι να τραβήξουν όλο το νερό. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι και τα τσιγαρίζουμε. Σβήνουμε τη φωτιά. Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το υλικό (κρεμμύδια, μάραθο), το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι. το νερό και κάνουμε ένα χυλό αρκετά παχύ. Τηγανίζουμε απ’ όλες τις πλευρές τις μαραθοτηγανίτες σε μέτρια φωτιά, ρίχνοντάς τες στο τηγάνι με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
(Η συνταγή είναι από το εξαιρετικό βιβλίο «Παραδοσιακά φαγητά – γλυκά Σερίφου» της κ. Μαργαρίτας Παρασκευοπούλου – Γεροντάρη).

 

Πώς θα πάτε:
Πλοία για τη Σέριφο αναχωρούν καθημερινά από το λιμάνι του Πειραιά και φθάνουν σε 4 ώρες, ενώ τα ταχύπλοα σε λιγότερο από 3 ώρες. Πληροφορίες: Λιμεναρχείο Πειραιά: 210-4172675, 213-2147600.
Από τη Σέριφο μπορείτε να επισκεφθείτε εύκολα τα περισσότερα Κυκλαδονήσια. Πληροφορίες: Λιμεναρχείο Σερίφου: 22810-51470.

Πού θα μείνετε:
«Ρίζες» (Συμπόταμα, τηλ.: 6944 730869, www.hotelrizes.gr).
«Coco-Mat Eco Residences Serifos» (Βαγιά, τηλ.: 22877-72977, 6948 303164, serifos.coco-mat-hotels.com).
«Maroussa’s Apartments» (Ράμος, τηλ.: 22810-51807, 6948 463846, www.westcyclades.com).
«Σελάνα Apartments» (Λιβάδι, τηλ.: 22810-51208, 6942 555838, www.westcyclades.com).
«Alexandros – Vassilia» (παραλία Λιβαδάκια, τηλ.: 22810-51119, 22810-51903, 210-9888766, 210-5615456, 6946 910840, www.alexandros-vassilia.gr).
«Alisaxni» (Αυλόμωνας, τηλ.: 22810-51914, 6973 820795, www.e-kyklades.gr).
«Serifos Palace» (Λιβαδάκια, τηλ.: 22810-51391, 52389, 6933 015977, 6932 191883, www.westcyclades.com).
«Astarti» (Λιβάδι, τηλ.: 22810-51042, 6977 598119, http://astartiserifos.com).
«Coralli Camping & Bungalows Serifos» (Λιβαδάκια, τηλ.: 22810-51500, www.corallicamping.gr & www.corallibungalows.gr )

Πού θα φάτε:
Στο Μεγάλο Λιβάδι: «Ο Κύκλωπας» (για κατσικάκι κοκκινιστό με μακαρόνια και σερφιώτικό τυρί, ρεβιθάδα, μαραθοκεφτέδες, χοιρινό ψητό με μήλο και κυδώνι, ολόφρεσκα ψάρια, αστακομακαρονάδα και αστακό ψητό).
Στο Λιβάδι: «Τάκης» (για ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρια, ψαρόσουπα, τονοσαλάτα, καλά μαγειρευτά και πλούσια κάβα).

«Porto Vecckio» (για ιταλικές πίτσες).

«Μαρίνα» (για φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και ντόπιους μεζέδες).

«Μπακακάκι» (για μαραθόπιτα, σαγανάκι έκπληξη με παστουρμά, γιαουρτλού, πανσετάκια και γαλοτύρι).

Στη Χώρα: «Ο Πέτρος» στους Μύλους (για τηγανητά κεφτεδάκια, λεμονάτο μοσχαράκι και παραδοσιακούς μεζέδες).
«Μαραθόριζα» (για Μεσογειακές και Σεριφιώτικες νοστιμιές, όπως μαραθόπιτα με μέλι).
«Αλώνι» (για υπέροχη θέα και κατσικάκι κοκκινιστό, κοντοσούβλι, μαραθοτηγανίτες, μαστέλο και ντομάτες λιαστές).
«Στου Στράτου» (για λαχταριστές ποικιλίες και γλυκά).
«Οι Πλάκες» (για παϊδάκια τρυφερά και ντόπια κρεατικά στη σχάρα).
«Ο Λούης»: (για παραδοσιακούς μεζέδες με ντόπιο κρασί ή σούμα).
«Αέρινο»: (για γλυκό, καφέ, ποτό και μουσική).
«Το Μπαλκόνι» στο δρόμο για τη Χώρα: (για καφέ και ποτό με υπέροχη θέα σε όλο το λιμάνι).
Στον Αυλόμωνα: «Μαργαρίτα» (για κατσικάκι στο φούρνο και σπιτικά μαγειρευτά).
Στην παραλία Λιβαδάκια: «Αλέξανδρος – Βασιλεία» (για ψητά και καλά μαγειρευτά).
Στον Πλατύ Γιαλό: «Νικούλιας» (για θαλασσινές γεύσεις, μαγειρευτά και κρεατικά στη σχάρα, με θέα στην παραλία το με θέα στην παραλία του Πλατύ Γιαλού).

 

Συναντήσαμε στη Σέριφο μια πραγματική επενδυτική ευκαιριά που ίσως σας ενδιαφέρει και σας την παρασουσιάζουμε

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *