Το νησί του «Απέραντου γαλάζιου» μας προσκαλεί να το ανακαλύψουμε περπατώντας στα παλιά μονοπάτια του, ανάμεσα στις ξερολιθιές και τα αρωματικά βότανα, να επισκεφθούμε τα σημαντικά μοναστήρια και τα γραφικά χωριά του, να ανανεωθούμε και να απολαύσουμε τις πεντανόστιμες παραδοσιακές γεύσεις του τόπου…
Κείμενο-φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου (Φιλική συμμετοχή)
Στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, κάπου ανάμεσα στη Νάξο, τις Μικρές Κυκλάδες και την Αστυπάλαια, «αρμενίζει» στο Αιγαίο η ξεχωριστή Αμοργός, που ξέρει καλά να κλέβει καρδιές με τα βαθυγάλαζα νερά της, τα γραφικά χωριά της, μα και την εντυπωσιακή Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, γαντζωμένη πάνω σε κάθετο βράχο με την απεραντοσύνη του Αιγαίου στα «πόδια» της… Τα δύο απάνεμα λιμάνια της, τα Κατάπολα και η Αιγιάλη, δέχονται καθημερινά στην υδάτινη «αγκαλιά» τους τα πλοία με τους επισκέπτες της από κάθε γωνιά της γης. Εδώ συγκεντρώνονται πολλά ταβερνάκια, καφέ, ουζερί και μπαράκια, για χαλάρωση και διασκέδαση. Ωστόσο, τα ραντεβού για τις βραδινές μας περιπλανήσεις κλείνονται, επίσης, στα ασβεστωμένα σοκάκια της ατμοσφαιρικής Χώρας, αλλά και στα γραφικά χωριά του νησιού, όπως τα Θολάρια, η Λαγκάδα και ο Ποταμός. Στο νησί σώζονται ακόμη πολλά ενδιαφέροντα κατάλοιπα της ιστορικής του πορείας στο χρόνο, όπως τα ερείπια της αρχαίας Μινώας (σε βουνό πάνω από τα Κατάπολα), ο Πύργος της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη, το μικροσκοπικό Κάστρο πάνω σε βράχο στην κορυφή της Χώρας με το εκκλησάκι του Άι Γιώργη στο κέντρο κι ο βενετσιάνικος Πύργος του Γαβρά, αλλά και ο ναός του Άι Γιώργη του Βαρσαμίτη (παλαιότερα υπήρχε εδώ υδρομαντείο). Η άγρια γοητεία, μα και η χαλαρωτική αύρα που αποπνέει η Αμοργός σε κερδίζουν δίχως να το καταλάβεις και έχεις πάντα λόγο και αφορμή για να γυρίζεις κοντά της ξανά και ξανά…
Στην Αιγιάλη και τα ορεινά χωριά της…
Ένας μεγάλος κόλπος με γαλήνια θάλασσα, ο Όρμος, το λιμάνι της Αιγιάλης, στολισμένος με πανέμορφες παραλίες με λευκή άμμο, γαλαζοπράσινα νερά και αλμυρίκια που χαρίζουν την ευεργετική σκιά τους είναι η πρώτη μας εικόνα από την Αιγιάλη. Στις πλαγιές των γύρω λόφων είναι σκαρφαλωμένα τρία παραδοσιακά χωριά, η Λαγκάδα, τα Θολάρια και ο Ποταμός. Το λιμάνι της Αιγιάλης είναι το τουριστικό θέρετρο της περιοχής και συγκεντρώνει τους ταξιδευτές στα γραφικά ταβερνάκια, τα καφέ και τα μπαράκια του. Ο χαρακτηριστικός ανεμόμυλος πάνω στα βράχια του λιμενοβραχίονα «πιάνει κουβέντα» με τα κύματα… Από αυτό το σημείο, αλλά και από τον Ποταμό θα απολαύσουμε ένα από τα πιο δυνατά ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζουν οι παλιοί ανεμόμυλοι, το φαράγγι του Αρακλού, η ιστορική Καστροκκλησιά της Αγίας Τριάδας, η εκκλησία της Επανοχωριανής και το χωριό Στρούμπος. Από παλιό πέτρινο μονοπάτι μπορούμε να φθάσουμε στο βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, σε μια περιοχή άγριας ομορφιάς.
Με εύκολη πρόσβαση από τον Όρμο θα προσεγγίσουμε τις παραλίες της Αιγιάλης, της Ψιλής Άμμου, της Λεβρωσού, του Χόχλακα και της Μικρής Βλυχάδας, όπως και την παραλία του Αγίου Παύλου, από όπου μπορούμε να περάσουμε στο νησάκι της Νικουριάς με τις παρθένες παραλίες.
Ιδανικό νησί για περιπατητές…
Η Αμοργός είναι αγαπημένος προορισμός για όσους λατρεύουν την πεζοπορία, καθώς στο νησί υπάρχουν πολλά μονοπάτια (περισσότερο από 85 χλμ.) για να τα περπατήσει κανείς, απολαμβάνοντας τις μυρωδιές από τα άπειρα αρωματικά βότανα που φύονται στα ορεινά, αλλά και να χαρεί την υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο… Οι διαδρομές των θεματικών μονοπατιών συνδυάζονται με επίσκεψη σε κάποιους παραδοσιακούς οικισμούς, σημαντικά μοναστήρια, μνημεία πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, παλιούς νερόμυλους ή απόμερα ξωκλήσια. Οι λάτρεις της φύσης θα ανακαλύψουν περπατώντας τη σπάνια χλωρίδα του νησιού, τα πολύχρωμα αγριολούλουδα και τα αρωματικά βότανα της Αμοργού… Έχει εκδοθεί ειδικός περιηγητικός οδηγός, πολύ χρήσιμος για τους περιπατητές. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα μονοπάτια και οργανώνουν εξορμήσεις στη φύση.
Πεζοπορία στη Λαγκάδα
Χτισμένη ψηλά, πάνω από τον κόλπο της Αιγιάλης, βρίσκεται φωλιασμένη η Λαγκάδα, ένα γραφικό χωριό με κατάλευκα καλντερίμια και πεντακάθαρες γειτονιές, γραφικά καφενεδάκια και ταβέρνες με γεύσεις παραδοσιακές. Ένα λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά μέσα από το χωριό θα μας φέρει έπειτα από είκοσι λεπτά περπάτημα ως την κατάλευκη εκκλησία της Επανοχωριανής, για να ανάψουμε ένα κερί και να ξεκουραστούμε για λίγο. Η επιστροφή μας στο χωριό γίνεται με διαφορετική πεζοπορία από το μονοπάτι «Δρυ», πάνω από το Φαράγγι του Αρακλού, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση από πουρνάρια, ελιές και αμπέλια στα χαμηλότερα επίπεδα. Οι μυρωδιές από τη νοτισμένη γη και τα αρωματικά βότανα που αφθονούν στο νησί (όπως φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι, μάραθος κ.ά.) μας αναζωογονούν και καθαρίζουν το μυαλό μας…
Μπαίνοντας στα δρομάκια του οικισμού της Λαγκάδας, θα σταματήσουμε στο αποστακτήριο αιθέριων ελαίων από βότανα της Αμοργού του Βαγγέλη Βασσάλου. Πίνοντας ένα αρωματικό τσάι, για να πάρουμε δυνάμεις, θα μας μυήσει στο μαγικό κόσμο του και θα μας μιλήσει για τη σημαντικότητα των βοτάνων που φύονται στην Αμοργό, για τον τρόπο παραγωγής από αυτά αιθέριων ελαίων, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει… Στο μαγαζάκι – εκθετήριο «Ιάματα» με τα προϊόντα του, στην άκρη του χωριού, θα αγοράσουμε τσάγια σε μεγάλη ποικιλία, ανθόνερο, έλαια αρωματοθεραπείας, σαπούνια και πολλά άλλα… Για καφεδάκι, θα πάμε στο «Περγαλίδι», στο κεντρικό δρομάκι στην είσοδο του χωριού, με ζεστή ατμόσφαιρα…
Βόλτα στα Θολάρια
Νωρίς το απόγευμα βρισκόμαστε στα Θολάρια. Χτισμένα ψηλά, πάνω από τον όρμο της Αιγιάλης, με λιτή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, απέχουν μόλις 3,3 χλμ. από το λιμάνι του Όρμου και εποπτεύουν από ψηλά το Γιαλό και τον Κάμπο. Στην είσοδο του κατάλευκου οικισμού αφήνουμε το αυτοκίνητο και με τα πόδια βγαίνουμε σεργιάνι στην ομορφιά του… Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων υψώνεται επιβλητική στο κέντρο του χωριού. Γιορτάζει την 1η Ιουλίου και την 1η Νοεμβρίου, με εκδηλώσεις όπου συμμετέχει όλο το χωριό. Απέναντι από την είσοδο της εκκλησίας καφενεδάκια και ζαχαροπλαστείο είναι γεμάτα από κόσμο που χαλαρώνουν στον ήλιο… Αξίζει μια επίσκεψη στο Κειμηλιοφυλάκειο – Βυζαντινό Μουσείο, κάτω από την εκκλησία, με θρησκευτικά αντικείμενα από τον ενοριακό ναό Αγίων Αναργύρων Θολαρίων. Φρεσκοασβεστωμένα ανηφορικά καλντερίμια και σκαλοπάτια μας οδηγούν στις γειτονιές του οικισμού, περνώντας από σκιερές καμάρες… Απέναντι από το χωριό, στη ράχη της Βίγλας, βρισκόταν άλλοτε η ακρόπολη της αρχαίας Αιγιάλης.
Στην επιστροφή μας μπορούμε να περπατήσουμε το λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί από τα Θολάρια στην ακτή (γύρω στα 30’ περπάτημα). Καιρός όμως για ξεκούραση και καλό φαγητό δίπλα στη θάλασσα, στο εστιατόριο «Λακκί», στην πανέμορφη αμμουδιά της Αιγιάλης… (Είχαμε την τύχη να δούμε και παραδοσιακούς χορούς από τα παιδιά του νησιού, που χόρεψαν εξαιρετικά!)
Στον Πύργο της Αγίας Τριάδας
Μια εξόρμηση στην περιοχή της Κάτω Μεριάς θα μας φέρει έπειτα από μια ωραία πεζοπορία από το χωριό Βρούτση ως το σημαντικότερο μνημειακό συγκρότημα της Αρκεσίνης, τον αρχαίο Πύργο της Αγίας Τριάδας, που υψώνεται επιβλητικός ανάμεσα στους αγρούς. Εξακολουθεί να δεσπόζει πάνω στο ύψωμα από τον 4ο π.Χ. αι., δίπλα στον ομώνυμο ναό. Είναι κατασκευασμένος από μεγάλους τετράγωνους ογκόλιθους, άρτια αρμολογημένους, σε ορθογώνιο σχήμα και έχει έντονα τα στοιχεία αμυντικού χαρακτήρα. Διέθετε μικρούς φωταγωγούς, δεξαμενή νερού και υδραυλικό – αποχετευτικό σύστημα. Στο χώρο διακρίνουμε υπολείμματα από σπασμένα πιθάρια που αποθήκευαν τρόφιμα. Ήταν αθέατος από τη θάλασσα και
προστάτευε τον αγροτικό πληθυσμό και τις εύφορες εκτάσεις της περιοχής. Η περιφέρεια αυτή φαίνεται ότι αποτελούσε το βασικό κορμό της πόλης – κράτους της αρχαίας Αρκεσίνης. Σε επόμενα χρόνια, ο Πύργος της Αγίας Τριάδας χρησιμοποιήθηκε και ως χώρος προστασίας των κατοίκων από τις επιδρομές των επίδοξων κατακτητών.
Μετά την επίσκεψή μας στον αξιόλογο αυτό πύργο, θα πιούμε ένα καφεδάκι ή ένα τσάι του βουνού στο κοντινό καφενεδάκι (Η κοπέλα που δουλεύει εκεί θα σας κάνει και την ξενάγηση στον πύργο).
Στο χωριό της Αρκεσίνης θα σταματήσουμε για φαγητό με απίθανες παραδοσιακές γεύσεις στο εστιατόριο «Μαρουσώ», πάνω στον κεντρικό δρόμο. Στα δρομάκια του χωριού, θα κάνουμε μια βόλτα ως το σιδηρουργείο του κ. Κωβαίου, για να δούμε πώς φτιάχνονται χρηστικά αντικείμενα από μέταλλο με παραδοσιακό τρόπο.
Στην Κάτω Μεριά, τα καλοκαίρια, στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής, στις 25-26 Ιουλίου, γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια στις Κυκλάδες. Στους παρευρισκόμενους προσφέρεται φρέσκο ψωμί και παραδοσιακές γεύσεις του νησιού, όπως πατατάτο, ξιδάτο και κοφτό.
Στη Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας…
Με πορεία προς το ονομαστό μοναστήρι του νησιού, θα αντικρίσουμε πρώτα από ψηλά το κατάλευκο εκκλησάκι της Αγίας Άννας με τη μικρή και συνάμα πιο διάσημη παραλία του νησιού, χάρη στην ταινία «Απέραντο Γαλάζιο», που έκανε γνωστή την Αμοργό σε όλο τον κόσμο.
Το αυτοκίνητο σταματά στην είσοδο του μονοπατιού που οδηγεί στη μονή. Φωλιασμένη πάνω σε κάθετα βράχια 300 μ. πάνω από τη θάλασσα, η Ιερά Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας αποτέλεσε στο διάβα του χρόνου έναν από τους σπουδαιότερους πυρήνες λατρείας του αιγαιακού χώρου. Ιδρύθηκε το 1081 – 1118 από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Α’ Κομνηνό. Για να φθάσουμε ως εκεί θα ανεβούμε αρκετά φαρδιά σκαλοπάτια, σταματώντας αρκετές φορές για να απολαύσουμε το απέραντο γαλάζιο από ψηλά και τον ήλιο να αστράφτει στα βαθυγάλαζα νερά του Αιγαίου. Τόσο το κατάλευκο μοναστήρι όσο και το τοπίο γύρω μας συναρπάζει!
Στο μοναστήρι θα μάθουμε πολλά για την ιστορία του από τον ηγούμενο της μονής, θα προσκυνήσουμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και θα ξαποστάσουμε με ένα λουκουμάκι και δροσερό νερό που θα μας προσφέρουν οι μοναχοί (σήμερα είναι τρεις μαζί με τον ηγούμενο), που το διατηρούν σε άριστη κατάσταση.
Προτού φύγουμε, θα επισκεφθούμε το καλοφτιαγμένο μικρό μουσείο στο κάτω μέρος της μονής, με αξιόλογα κειμήλια του μοναστηριού, χωρισμένα σε θεματικές ενότητες. Τα παλαιότερα από αυτά χρονολογούνται από το 10ο αιώνα. Η Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου με λειτουργία από το απόγευμα της παραμονής και ανήμερα το πρωί. Στους επισκέπτες προσφέρεται παραδοσιακό φαγητό (πατατάτο το βράδυ και ξιδάτο το πρωί, ανάλογα με την ημέρα που πέφτει η γιορτή, αν νηστεύουν ή όχι).
Στη Χώρα και τα Κατάπολα…
Αφήνουμε το αυτοκίνητο έξω από τον οικισμό και με τα πόδια θα ανακαλύψουμε τις κρυφές ομορφιές της Χώρας του νησιού. Ντυμένη στα λευκά, με ατμοσφαιρικά σοκάκια, μια απλόχωρη πλατεία, πολλές εκκλησιές, αλλά και καφενεδάκια και ταβέρνες με γεύσεις του τόπου. Ψηλά, πάνω στο βράχο, υψώνεται το Κάστρο της, με το ολόλευκο εκκλησάκι του Άι Γιώργη, στη μέση του οικισμού. Στα δρομάκια της Χώρας θα ανακαλύψουμε και το αρχοντικό του ενετικού Πύργου Γαβρά, όπου εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα (γλυπτά, αγάλματα, ανάγλυφα και αρχιτεκτονικά μέλη, αρχαία αντικείμενα μέτρησης κ.ά.) από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού, την Αρκεσίνη, την Αιγιάλη και τη Μινώα.
Αφού χορτάσουμε τις ομορφιές της Χώρας, θα κατηφορίσουμε με το αυτοκίνητο προς τη θάλασσα, στα Κατάπολα, το ένα από τα δύο λιμάνια της, που στεφανώνεται από τρεις οικισμούς: τα Κατάπολα, το Ξυλοκερατίδι και το Ραχίδι. Πάνω από τα Κατάπολα βρίσκεται ο επιβλητικός λόφος της αρχαίας Μινώας με αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα και μακρύτερα η περιοχή των Λευκών. Ασφαλώς, θα κάνουμε μια βόλτα στην προκυμαία με τα ψαροκάικα και θα επισκεφθούμε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, καθώς και την εκκλησία της Παναγιάς Καταπολιανής. Αν θέλουμε ξεκούραση και καλό φαγητό, το εστιατόριο «Μύθος» θα μας αποζημιώσει με τα πεντανόστιμα πιάτα του.
Στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη
Αναμφίβολα στην Αμοργό θα επισκεφθούμε, για να ανάψουμε ένα κερί, το βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη, μετόχι της Μονής Χοζοβιώτισσας, το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε ερείπια ενός αρχαίου υδρομαντείου, που ήταν αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει τα Χώρα και την Κάτω Μεριά. Οφείλει το όνομά της στο αρωματικό φυτό βάλσαμο (με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες) που φυτρώνει στην περιοχή. Μέχρι τα βυζαντινά χρόνια λειτουργούσε ως μοναστήρι, έγινε όμως γνωστό για τις προφητικές ιδιότητες της πηγής που ρέει στο χώρο του.
Η μοναχή Ειρήνη που λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια τη μονή και είναι εξαιρετική αγιογράφος, θα μας μιλήσει για την ιστορία και τους μύθους του μοναστηριού και θα μας προσφέρει την αγάπη και τη ζεστή φιλοξενία της. Η γαλήνια έκφραση του προσώπου της και η αξιοθαύμαστη προσωπικότητά της θα μείνουν χαραγμένα για πάντα στο νου και την καρδιά μας.
Από το σημείο που βρίσκεται το μοναστήρι ξεκινά παλιό μονοπάτι που φθάνει ως τα Κατάπολα, τα οποία διακρίνονται στο βάθος του ορίζοντα…
Από τον Ποταμό… στον Ασφοντυλίτη
Μια μαγευτική πεζοπορία θα ξεκινήσουμε το επόμενο πρωί από το χωριό Ποταμός και θα ακολουθήσουμε το παλιό μονοπάτι ανάμεσα στις ξερολιθιές για να φθάσουμε στο εγκαταλελειμμένο πέτρινο οικισμό του Ασφοντυλίτη. Καθώς ανηφορίζουμε, η θέα προς τον Όρμο της Αιγιάλης, αλλά και το νησάκι της Νικουριάς, που ταξιδεύει στην υδάτινη «αγκαλιά» της, είναι συναρπαστική! Μια στάση σε ένα κατάλευκο ξωκλήσι για να ξαποστάσουμε λίγο και συνεχίζουμε για τον τελικό προορισμό μας, τον Ασφοντυλίτη. Εδώ μπορούμε να κάνουμε πικ – νικ, για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. Στη συνέχεια, θα κατηφορίσουμε με το αυτοκίνητο για μια επίσκεψη στην εκκλησία και τον Πύργο στο Ρίχτι, έναν από τους ελληνιστικούς πύργους της Αμοργού.
Έπειτα από τόσο περπάτημα, ένα καλό γεύμα είναι απαραίτητο. Στον Όρμο της Αιγιάλης, θα απολαύσουμε θαλασσινούς μεζέδες και παραδοσιακές νοστιμιές στα ταβερνάκια και τα ουζερί που χαίρονται τη μαγευτική θέα στη θάλασσα…
Γεύση από Αμοργό…
Στο ταξίδι μας σε τούτο το ευλογημένο νησί θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πεντανόστιμες παραδοσιακές γεύσεις, φτιαγμένες με αγνά ντόπια προϊόντα και το μεράκι των ανθρώπων του. Μερικές από τις πιο γνωστές συνταγές που θα απολαύσουμε στα ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα είναι το πατατάτο (με ντόπιο κατσικάκι κοκκινιστό με χοντροκομμένες πατάτες),
το ξιδάτο (πατσάς βραστός ψιλοκομμένος), τα γιαπράκια (λαχανοντολμάδες), οι καλόγηροι (μελιτζάνες με κρέας και τυρί), κατσικάκι λεμονάτο στην κατσαρόλα, φάβα με δυόσμο ή κρεμμύδι, μελιτζάνες φούρνου με φέτα και ντομάτα, φαβατοκεφτέδες και φυσικά ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά. Θα δοκιμάσουμε, επίσης, το ντόπιο μαλακό κατσικίσιο τυρί.
Από γλυκά παραδοσιακά, θα επιλέξουμε ανάμεσα σε ξεροτήγανα (δίπλες με μέλι), λουκουμάδες, παστέλι που σερβίρεται σε λεμονόφυλλα και οπωσδήποτε θα πιούμε μια ψημένη ρακή Αμοργού (που έχει βράσει με ζάχαρη, μέλι, κανέλα και γαρίφαλο).
Δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού:
• Lonais Jaillais: τηλ.: 6985 852580.
• Σταύρος Λουλουργάς: τηλ.: 22850-73393.
• Σεμέλη Δρυμωνίτη: τηλ.: 22850-73393, semelid@gmail.com
• Ξενοδοχείο «Aegialis Hotel & Spa»: τηλ.: 22850-73393, www.aegialistours.com – www.amorgos-aegialis.com
• Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Θολαρίων Αμοργού: τηλ.: 22850-73393.
• Amorgos Diving Center (Δημήτρης Συναδινός), για κατάδυση και αναρρίχηση: τηλ.: 6932 249538.
• www.pathsofgreece.gr (Σωτήριος Δήμος).
Τι θα αγοράσετε:
• Αρωματικά βότανα, αιθέρια έλαια, οικολογικά σαπούνια, ανθόνερο κ.ά. από τα «Ιάματα» (Βαγγέλης Βασσάλος): 6934 385258, vanva@otenet.gr
• Παραδοσιακά μαντίλια Αμοργού, από την Ποθητή Μεντρινού, στη Λαγκάδα, τηλ.: 6938 835465, 22850-73468.
• Κεραμικά με φινέτσα, από την Άννα Συνοδινού, στην Αιγιάλη, τηλ.: 22850-73486, 6937 813771, www.annaceramist.com
Πού θα μείνετε:
«Aegialis Hotel & Spa», στην Αιγιάλη Αμοργού
Για τη διαμονή σας στην Αμοργό, αναμφίβολα η καλύτερη επιλογή είναι το «Aegialis Hotel & Spa». Χτισμένο ανάμεσα σε δύο από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, απολαμβάνει μοναδική θέα! Η ζεστασιά των ιδιοκτητών του και το υψηλό επίπεδο κατάρτισης του προσωπικού θα σας κάνουν να βιώσετε την «τέχνη της Αμοργιανής φιλοξενίας».
Σε πέντε γαλανόλευκα κτίρια στεγάζονται τα πλήρως εξοπλισμένα δωμάτιά του (standard, superior, exclusive) και οι μοντέρνες σουίτες (family, business, honeymoon). Στην εξωτερική πισίνα θα χαρείτε το μπάνιο σας, απολαμβάνοντας υπέροχη θέα στον Όρμο της Αιγιάλης.
Στο «Lalon Idor Thalasso Spa & Beauty Center» θα χαρείτε στιγμές χαλάρωσης, ευεξίας και αναζωογόνησης μέσα από τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού και απολαμβάνοντας τις περιποιήσεις του εξειδικευμένου προσωπικού.
Στο εστιατόριο «Ambrosia Gallery Restaurant» του ξενοδοχείου «Aegialis Hotel & Spa», με τις μεγάλες τζαμαρίες και τις άνετες βεράντες, θα απολαύσετε το πρωί το πλούσιο παραδοσιακό πρωινό σας και το βράδυ μοναδικές γεύσεις, με υπέροχη θέα. Φυσικά, θα διασκεδάσετε και με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια, με βιολί και λαούτο.
Για εκείνους που ενδιαφέρονται για τη μαγειρική, στο ξενοδοχείο «Aegialis Hotel & Spa» διοργανώνονται μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής του νησιού, με την επιμέλεια της κ. Ειρήνης Γιαννακοπούλου, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου. Οργανώνονται ακόμη πεζοπορικές διαδρομές στα μονοπάτια της Αμοργού, με θεματικό ενδιαφέρον.
«Aegialis Hotel & Spa»: τηλ.: 22850-73393, www.aegialistours.com – www.amorgos-aegialis.com